We willen op onze site alvast een aantal interessante links plaatsen naar websites die interessant zijn voor de thuisblijvers en interessant voor onze reisgenoten om van te voren alvast te bekijken.

De eerste gaat over Klein Petra, niet vaak bezocht door toeristen. Maar waarom gaan wij er dan wel naar toe? U leest het op https://www.droomplekken.nl/jordanie/little-petra.
Een tweede geeft een indruk van het woestijnlandschap van de Wadi Rum. Iemand ooit beweerd dat een woestijn saai zou zijn? https://www.youtube.com/watch?v=ZJ6fQhE4pcY.
Een derde is de informatiesite over het Jordan Museum. Oorspronkelijk zat dit niet in het programma. Misschien krijgt u via https://jordanmuseum.jo/en een idee waarom we er toch voor gekozen hebben om dit in ons programma op te nemen!

Nu, minder dan twee weken, en speciaal op onze Koningsdag, voor de reis nog wat links:
Koninklijk bezoek uit Nederland blijkt voor verwarring gezorgd te hebben in Jordaanse media: https://www.vorsten.nl/2019/02/11/dubbelrol-maxima-lastig-voor-jordaanse-media.
Een klein verslagje van dit bezoek: https://www.npo3.nl/koningin-maxima-op-werbezoek-in-jordanie/11-02-2019/WO_EO_15178399.

Deze interessante pagina met achtergrondinformatie over Jordanië heeft u wellicht al gevonden: https://nl.wikipedia.org/wiki/Jordani%C3%AB,
Donderdag, dat is al op de eerste dag na onze aankomst, bezoeken we enkele woestijnkastelen. Een kleine indruk wat ons te wachten staat is te vinden op https://reisreport.nl/woestijnkastelen-jordanie.
Op de derde dag bezoeken we Jerash. Een kleine indruk krijgt u door dit filmpje te bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=CGdUIn102UE.

Aan het begin van deze maand verscheen er in het Nederlands Dagblad een interessant artikel over recent wetenschappelijk onderzoek van de Mesasteen of Stele van Mesha: https://www.nd.nl/nieuws/geloof/oude-gevonden-steen-1868-toch-niet-bewijs-van.3362514.lynkx. Er is hier nog wel wat meer over te vertellen dan in dit summiere artikel, maar dat doen we in Jordanië wel. Komende donderdag al zullen een replica van deze stele zien in het Jordan museum (het origineel schijnt in Parijs te zijn). Later komen we ook in de omgeving van de plek waar de Mesasteen gevonden is, dichtbij de plek waar ook de naam van Bileam mee verbonden is.

Nog wat tips voor onze vrije dag in Aqaba: https://www.travelaroundwithme.com/wat-te-doen-aqaba-jordanie. Maar misschien is ligt het het meest voor de hand om deze dag te gebruiken om te zwemmen en te snorkelen (of duiken) in wat misschien wel het mooiste deel van de Rode Zee is?

Let ook even op het weer. Het lijkt er op dat het iets warmer wordt dan dat we oorspronkelijk dachten. We mogen in Amman nog even wennen maar daarna komt de temperatuur nauwelijks nog onder de 30 graden: https://www.weeronline.nl/Midden-Oosten/Jordanie/83. Hou daar rekening mee met kleding. En verder op reis: zorg voor bedekking van de hoofdhuid met iets van een petje, blijf goed drinken, en smeer voldoende op uw huid om u te beschermen tegen de zon: https://www.gezondheidsnet.nl/zonnen/kies-de-juiste-zonbescherming. In de meeste gevallen is factor 30 aanbevolen!

Tot slot nog een niet onbelangrijke: het pinnen van JOD (of JD) oftewel Jordaanse Dinars: https://www.anwb.nl/vakantie/jordanie/informatie/geld.
De laatste wisselkoersen zijn te vinden op https://www.wisselkoers.nl/jordaanse_dinar.
Samenvatting: pinnen met bankpas is beter dan met creditcard (hoewel voor de aanschaf van waardevolle dingen daar vaak het voordeel van een gratis verzekering bij zit), een groter bedrag in een keer pinnen en verder met cash betalen is goedkoper dan steeds opnieuw de pinpas gebruiken, en maak uw pinpas via de website van uw bank wel van te voren geschikt voor gebruik buiten Europa!
Op het vliegveld van Amman zoeken we gelijk een pinautomaat.
Overigens is het niet nódig om veel geld bij zich te hebben: vrijwel alles zit bij de prijs inbegrepen behalve souvenirs en de kopjes koffie en dergelijke. Bovendien is er met euro's ook veel te bereiken.