Over Hans en Anneke Berkheij-Dol

Hans en Anneke Berkheij-Dol, opgegroeid in Katwijk en Westenholte (bij Zwolle) zijn sinds 1982 met elkaar getrouwd. Ze leerde elkaar kennen op het NBI in Bosch en Duin. Hans is predikant van de Hervormde PKN-gemeente Woerden Noord en MfN-registermediator. Anneke is promovendus aan de Rijksuniversiteit te Leiden en doet een onderzoek naar huisreligie in de vroege ijzertijd in het gebied van en rondom Israël en Jordanië. Daarnaast geeft zij veel lezingen over onderwerpen verbonden met dit onderwerp en met de archeologie van het oude Israël in breder verband. Dit zowel voor vakgenoten als voor geïnteresseerde groepen in kerkelijke gemeentes en daar buiten.
Samen hebben zij vijf volwassen kinderen en een kleindochter.

Twee mensen die veel van elkaar houden, maar ook heel verschillend zijn.
Hans heeft in zijn leven hobbies gehad als schaken, bridge, bordspelen, hardlopen, fietsen, tafeltennis, sauna , zwemmen,  duiken, en fietsen. Anneke koos voor verschillende vormen van handwerken, postzegels verzamelen, wandelen, fietsen en tuinieren. Dit overlapt elkaar erg weinig. Nou ja, fietsen, dat lijkt overeen te komen, maar in de praktijk was dat anders. Anneke wil bij zo ongeveer elke bocht remmen en bij ieder plantje of bezienswaardig gebouw afstappen, Hans wil dan het liefst flink doortrappen.
Gelukkig heeft Anneke inmiddels ook leren houden van bordspelen. Maar er is meer. Hun motivatie voor het werk in kerk en samenleving is gelijk en daarin werken ze graag samen. Sinds enkele jaren is daarbij de aandacht voor de archeologie nog verder uitgegroeid. De aandacht van Anneke is daarbij getriggerd tijdens een reis naar Israël en daarna verder uitgegroeid tijdens haar studie en haar werk bij een opgraving in de buurt van het meer van Galilea (http://kinneret-excavations.org).

Daarnaast is er hun gezamenlijke liefde voor het reizen. Ze willen daarbij ook graag anderen meenemen en de mooie en bijzondere kanten van het land laten zien. Samen hebben ze al heel wat reizen naar Israël en Jordanië georganiseerd.

Een aardig interview met hen beiden over de komende reis naar Jordanië is te beluisteren op https://sokw.nl/node/59.
Meer te lezen over wat zij in het verleden geschreven hebben staat op https://leidenuniv.academia.edu/HansBerkheij en op https://leidenuniv.academia.edu/AnnekeBerkheijDol. Daar is ook hun CV te vinden.

Anneke en Hans verheugen zich om in mei 2019 weer een groep mensen het mooie Jordanië te laten ervaren en de verhalen die daarbij horen te vertellen.