Programma Jordaniëreis mei 2019

Dag 1: We vertrekken vanaf Schiphol en vliegen met Austria naar Amman Airport, onderweg is er een tussenstop in Wenen. Voor Jordanië heeft u een visum nodig, maar daar wordt u mee geholpen. Hier zijn verder voor u geen kosten aan verbonden.
Volgens de planning komen we ruim voor het diner aan in ons hotel in Amman. We kunnen alvast wat wennen aan de sfeer van stad en land en zorgen dat we een goede nachtrust hebben voordat de volgende dag op tijd ons programma begint.


Dag 2: We beginnen onze rondreis door Jordanië met een bezoek aan de hoofdstad Amman. Amman zou gebouwd zijn op zeven heuvels. Waar kennen we dat ook al weer van?
We bezoeken eerst het recent nieuwe Jordan museum! In dit museum vinden we onder andere de koperen boekrol. Dit is een van de beroemde Dode Zee-rollen. In dit museum bevindt zich ook een oude authentieke Jordaanse tekst die verhaalt over Bileam, de zoon van Beor.
In de middag bezoeken we een aantal woestijnkastelen buiten Amman.
We reizen niet alleen vandaag maar de hele reis met een vaste bus. Zowel de buschauffeur als de gids zullen met ons meereizen naar het zuiden.
We overnachten in het hotel in Amman.


Dag 3: Vanmorgen beginnen we met een flinke wandeling door een natuurreservaat en bezoeken het Ajloun kasteel. De wandeling duurt twee à drie uur. Daarbij moeten ook wat hoogtemeters overbrugd worden. We zien deze ochtend ook hoe zeep gemaakt wordt van olijven. De officiële naam van deze wandeling is ‘het zeeppad’ (the soaptrail).
‘s Middags bezoeken we Jerash: een Romeinse stad waarvan de overblijfselen ons een goed beeld geven hoe zo’n stad er moet hebben uitgezien. De stad wordt niet zonder reden wel ‘het Pompeï van het Oosten’ genoemd. We vinden er toegangspoorten, theaters, een hippodroom, tempels, kerken en paleizen rond een groot centraal marktplein. In deze stad, die vroeger Gerasa heette, ontmoeten we iets van het rijke Byzantijnse (Oost-Romeinse) verleden.
Op de weg erheen passeren we de rivier de Jabbok bekend uit het boek Genesis, waar ‘Jacob worstelde met God’. Zo mogelijk maken we er een korte stop voor het maken van een foto. We overnachten nogmaals in ons fraaie hotel in Amman. De volgende ochtend verlaten we voorlopig de stad om er pas aan het eind van onze reis terug te keren.


Dag 4: Vandaag een wat rustigere dag. We gaan we naar Pella, een Romeinse stad waar veel christenen uit Jeruzalem in de eerste eeuwen van het christendom heen vluchten om aan de vervolgingen te ontkomen. Ook deze stad behoorde tot de beroemde decapolis. Vanwege de christenen die vanuit Juda en Galilea hier naar toe vluchtten, bevat de stad ook een historie van de alleroudste kerken.
Daarna een kort bezoek aan Tell Deir Alla, de vindplaats van de Bileam teksten die we eerder in het museum in Amman gezien hebben. We bezoeken deze dag ook de gezellige en fameuze soek (markt) in het schilderachtige stadje Salt.
We overnachten in Madaba. Wie wel eens in Jeruzalem geweest is zal deze naam misschien al vaag bekend voorkomen.


Dag 5: We bezoeken het beroemde mozaïek in de St Georgekerk in Madaba. Deze toont ons een oude kaart van het gebied. Oorspronkelijk telde het mozaïek twee miljoen steentjes slechts een deel ervan is nog intact maar Jeruzalem is nog duidelijk zichtbaar. Een kopie van een deel van deze kaart bevindt zich dan ook in de Cardo in Jeruzalem. De stad Madaba zelf herbergt nog altijd een van de grootste christelijke gemeenschappen in Jordanië.
Daarna gaan we naar de berg Nebo. Deze berg kennen we uit het verhaal uit een van de laatste hoofdstukken van de Thora, waar Mozes uitkeek over het beloofde land. Bij helder weer is Jeruzalem vanaf de berg te zien.
De berg zelf is gemakkelijk te beklimmen. Op de plek zelf horen we het verhaal nog eens en beseffen nu we over de Jordaan naar Israël kijken wat de schrijver van dit verhaal op dat moment voor ogen gehad moet hebben. Later deze dag bezoeken we de plaats langs de Jordaan waar volgens de traditie Johannes de Doper ook Jezus doopte en horen we wat dit te maken heeft met de berg Nebo.
De dag is dan nog lang niet voorbij. We rijden via de Kingshighway (de koningsweg) naar het zuiden. We bezoeken onderweg het kruisvaarders kasteel van Kerak en rijden dan door naar de roze of rode stad Petra.


Dag 6: We bezoeken Petra, een stad helemaal uitgehakt uit de rotsen. Het is een uitgebreid gebied en er kunnen mooie wandelingen gemaakt worden. Wie verder wil lopen dan de tocht door de siq van ongeveer 2 km kan doorlopen naar het klooster, een prachtige wandeling van ongeveer 3 uur of nog verder naar het graf van Aaron. Dit laatste is een wandeling van zo’n 6 uur. Maar wat u ook gaat doen iedereen zal genieten van de pracht van deze stad en van de verhalen over de Nabateërs die deze stad in de woestijn zo indrukwekkend gemaakt hebben. In de stad zijn overigens ook Romeinse invloeden te herkennen. De Romeinen veroverde de stad in 106 n.Chr. (36 jaar na de val van Jeruzalem), en hebben ook hier hun sporen achter gelaten.
Voor wie nog energie over heeft kan er in de avond (optioneel en niet bij de prijs inbegrepen) nog een tocht door de siq georganiseerd worden die dan geheel verlicht is met kaarsen.

Dag 7: In Petra is zoveel te zien dat we nog een dag bijgeboekt hebben. Niet voor niets behoort Petra tot een van de zeven wereldwonderen, en de meesten van ons komen er niet snel terug. Dit is onze kans. Maar voor wie liever rustig aan wil doen er zijn verschillende Hamams te bezoeken om lekker te relaxen (op eigen kosten, dat wel).
Halverwege de middag verlaten we Petra en gaan via Klein Petra naar Bîdah. We overnachten in een tentenkamp ‘van de Bedoeïenen’. Vergeet vooral niet te genieten van de zonsondergang en de sterrenhemel in de woestijn.

Dag 8: We gaan verder naar het zuiden en maken in de Wadi Rum een jeeptocht door het schitterende woestijn landschap waar Laurence van Arabia jaren verbleef. De speciale vierwiel aangedreven jeeps maken het ons mogelijk de gebaande wegen te verlaten. We zien behalve oude rivierbeddingen, zandduinen en steile rotshellingen ook eeuwenoude rotstekeningen. Het kan zijn dat u zo nu en dan iets bekends tegenkomt. Menige film is namelijk in deze woestijn opgenomen, waaronder redelijk recent de film ‘The Martians’. De filmmakers vonden dat deze omgeving wel heel veel weg heeft van hoe wij ons het oppervlakte van de planeet Mars moeten voorstellen.
Daarna reizen we door naar Aqaba en hebben daar nog een vrij te besteden namiddag. Aqaba is de plek waar vroeger het Bijbelse Elat of Eilat lag, en is niet veraf  gelegen van de Israëlische badplaats Eilat. Met haar stranden, hotels en vooral schitterende onderwaterwereld is Aqaba een badplaats van allure.

Dag 9: Ook deze dag is vrij te besteden in Aqaba. U kunt er genieten aan de rand van het zwembad of op het strand. Maar het is ook goed mogelijk om er te snorkelen of te duiken. Deze laatste mogelijkheden wel op eigen kosten. Wat ons betreft is er geen plek aan de Rode zee waar het zo fraai snorkelen of duiken is als juist in Aqaba.

Dag 10: We gaan vandaag weer op weg naar Amman. We reizen naar het noorden via de Dode Zee. Hier krijgt u de gelegenheid om te drijven op het zoute water. Voor wie het nog niet eerder gezien heeft, het kan echt: zonder enige moeite blijven drijven en desnoods nog een boek, krant of I-Pad lezen en deze droog houden ook.
Ook bezoeken we op deze dag nog de restanten van een paleis van koning Herodes. Dit is de plek, in vanuit Israël gezien het over-Jordaanse, waar Johannes de Doper werd onthoofd op verzoek van de dochter van koning Herodes.
We overnachten weer in Amman in hetzelfde hotel waar we onze reis begonnen.


Dag 11: Wij bezoeken in de ochtend de citadel, het hoogste deel van de stad, waarvan oudsher de belangrijkste gebouwen stonden zoals tempels en paleizen. Enkele restanten staan nog overeind. Vlakbij bevindt zich het Romeinse amfitheater. We bezoeken vandaag ook het folklore museum met aandacht voor huisvlijt en klederdracht.
We vertrekken 'middags vanaf het vliegveld in Amman, via Wenen, terug naar Amsterdam.